Kvarg

Kvarg är här för att stanna

Kvarg kan vara ett nytt ord för en del, för andra har det varit ett måste i kylskåpet under många år. För bara ett par år sedan fanns i princip bara kesella (som är kvarg). Ryktet började sprida sig att Lidl sålde kvarg, billigt också 500 gram för 11-12 spänn vilket var ungefär halva priset mot kesella. Idag kan du se en mängd olika sorters kvarg hos alla matkedjor. Faktum är att kvargen är här för att stanna. Kvarg är gott, nyttigt och ett enkelt mellanmål. Har du inte testat är det hög tid, vi kan nästan garantera att det kommer bli en ny vana så småningom! kvarg lit

Vad är  kvarg?

Kvarg är färskost som framställs genom att mjölk mjölksyras och separerar då vasslen (den flytande delen) och efter filtrering blir det slutprodukten, som innehåller kaseinprotein (mer om kasein senare). Sist tillsätts grädde i den mängd som fetthalt önskas. Det kan ses som ett mellanting mellan yoghurt och grekisk yoghurt. De flesta är lite tjockare (utom ica 0.1%) än drickbart i konsistensen.

Varför kvarg?

Jo därför att den innehåller mycket protein och lite kalorier. Att den sen går att mixa med i princip allt möjligt gör den väldigt populär, inte minst bland folk som tränar aktivt. Du har alltid en ny mix att prova. När du hittar din favorit blandning är det lätt att äta den kväll efter kväll, tro mig jag vet. Våga prova nya och trötta inte ut din favorit.

Vad kan det användas till?

Kvargen äter du bäst genom att tillsätta bär, nötter, saft.. ja det du känner för. Du gör din egen röra eller dessert helt enkelt. Passar även utmärkt att använda till bakning.

Vilka olika sorter finns det?

Vanligast är kvarg i naturell smak, många föredrar den neutrala smaken för att den är så mycket nyttigare än den smaksatta, och för att kunna smaksätta (som den här sidan går ut då) själva. Vill du ändå köpa smaksatt är de vanligaste smakerna vanilj, hallon, citrus samt rabarber. Alla dessa från arlas kvarg (kesella). På senare tid har även ica börjat sälja vanlijkvarg. Den smaksatta kvargen innehåller över dubbelt så många kalorier (150 kcal) som den naturella och dessutom mindre protein (7,5 g). Ett flertal märken säljer kvarg, där de populäraste är Kesella, Milbona, Lindahls och Ica.

Naturell kvarg varierar i fetthalt från 0,1 % ända upp till ungefär 10 %. Sen finns det en mängd smaksatta, men då oftast med högre fetthalt och mer kalorier.

Går det att frysa in?

Ja det går finfint att frysa kvarg, vad som kan hända är att det blir lite vätska men det rör du lätt bort. Ta fram dagen innan och låt kvargen tina i kylskåpet. Är du väldigt känslig för lite annorlunda konsistens bör du låta bli att frysa kvargen.

Vad för sorts protein och övrigt näringsinnehåll?

Kvarg innehåller kaseinprotein som är ett långsamt protein och optimalt att äta på kvällen. För naturell kvarg med fetthalt mellan 0,1 % – 1 % är näringinnehållet per 100 gram runt 12 gram protein, 65 kalorier och 4 gram kolydrater. Läs mer om näringsinnehåll och hur det skiljer sig mellan olika sorter.